Jak na dětské prdíky?

Vytvořeno 08.10.2020
Dětské větry rozhodně nemůžeme podceňovat, potrápí téměř každé miminko a samozřejmě to samé platí pro jeho rodiče. Ano, jakmile začnou vaše děťátko trápit, tak s nimi probdíte noc a nepomůže ani vaše něžná náruč. A den pak také nebude jednoduchý, budete padat únavou, ale miminko jen tak s pláčem nepřestane. Kolika může být téměř to nejhorší, co může vašeho novorozence ze začátku trápit, možná horší než růst zoubků. Jak se s nimi dá bojovat? Lze na ně vůbec vyzrát? Přijdou klidné noci?

Existuje pár dobrých tipů, ale prvně je třeba si uvědomit, co vlastně dětské větry způsobuje. Většinou má miminko trápení s bříškem, když si po kojení či krmení neodříhne a vzduch zůstane uvnitř trávící soustavy. Někdy za to ale také může výživa kojící maminky. V prvních třech měsících je nutné, aby maminka z jídelníčku vyřadila potraviny, které nadýmají. A to například čerstvé pečivo, kedlubnu, květák, kapustu, luštěniny, ředkvičky apod. Ale tak trochu na ně vyzrát můžete. Jak?

Masáží bříška

Trochou dětského olejíčku si namažte ruce a po směru hodinových ručiček bříško jemně masírujte. Krouživými pohyby tak účinně uvolníte nežádoucí plyny ze střev, které způsobují nadýmání a bolesti.

Teplým obkladem

Nahřátou plenku na bříško dávaly svým dětem již naše babičky. A fungovalo to. Zkuste si nahřát plenku na topení nebo žehličkou a přiložte ji miminku na holé bříško, teplem se plyny rychleji uvolňují. Můžete bříško nahřívat i polštářkem s peckami, stačí ho ohřát v mikrovlnce. Obdobně působí i teplá koupel. Přiložte žínku s teplejší vodou na bříško a postupně nahřívejte.

Teploměrem

Dobrým pomocníkem může být i teploměr. Vsunete-li jej jemně dítěti do konečníku, může usnadnit odcházení větříků. Případně je možné zakoupit v lékárně také rektální rourku, což je měkká gumová hadička, která rovněž uvolní plynatost.

Cvičením

Každodenní cvičení také může účinné. Opřete si miminko o trup zády k vám a jeho nožičky pomalu krčte směrem k bříšku a znovu uvolňujte. Tyto pohyby usnadňují odcházení plynů. Můžete děťátko v této poloze také na chvíli „zabalit do uzlíčku“ – obejmout je s pokrčenými nožičkami směrem k bříšku.

Houpáním na bříšku

Třepání či houpání také může dopomoci k odcházení větrů. Vyzkoušejte a například pochovejte miminko tak, že leží na břiše na vašem předloktí, a jemně s ním pohupujte.

Čaji, bylinkami, kapkami

Mnoho maminek si chválí především bylinky. Není nad zázraky přírody. Od plynatosti může děťátku pomoci čaj z fenyklu či vývar z kmínu. Tyto čaje může pít zároveň i kojící maminka. Pokud už nepomáhá nic, což se může stát, miminkům se trávící soustava stále vyvíjí a každá kolika je jinak silná, pomohou kapky z lékárny. Stačí dát pak pět kapek miminku na lžíci před kojením nebo přímo do lahvičky s umělou výživou.

dítě
prdíky
bolest bříška
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.