Když se druhé dítě nedaří

Vytvořeno 15.10.2020
Máte již jedno dítě a chcete mu pořídit sourozence? Nebo máte nového partnera a chcete s ním mít také ještě miminko? Není nic jednoduššího než se o to v něžném náručí svého milého pokusit. Ze začátku se jedná o ty nejhezčí chvíle našeho pohlavního života. Ovšem může se stát, že uplyne nějaká doba a druhé těhotenství se stále nekoná. A musíme se ptát proč? Proč když první dítě šlo jak po másle či na přání a teď nic!? I když jste oba zdraví a miminko již máte, může se stát, že na druhé početí si počkáte. Pořád je tu statistika, která uvádí 5% zdravých párů nemohoucích otěhotnět. Co stojí za dlouhodobým čekáním na druhé dítě? Může to být věk, hormonální kolísání, nesprávné stravování se, špatný spánek, stres, neshody ve vztahu a také další traumata.

Sex na povel a stres

Jisté pravidlo říká, že pokud toužíte po miminku, měli byste si dát horizont jednoho roku, než se začnete stresovat tím, že to nejde. Odborníci radí mít sex dvakrát až třikrát týdně a nemyslet jen a jen na to, že se snažíte o miminko, ale naopak si každé milování pořádně užít. Teprve po roce a ještě nějakém tom dalším měsíci si teprve kupte ovulační testy a začněte si měřit bazální teplotu, ale snažte se nemít jen sex na povel a jen jako honbu za početím. Čím více na to budete myslet a také přemýšlet nad tím proč to nejde, tím více si další miminko odkládáte. Sex na povel ani následný stres z neúspěchu rozhodně nevytvoří příznivé podmínky pro zdařilé početí. Zda jste již dospěli do zmiňovaného stresujícího stádia, zkuste se poradit s gynekologem, zajděte si na kultivační a hormonální vyšetření, ale také zapátrejte v rodinných anamnézách. Možná právě u rodičů či prarodičů najdete příčiny svého neúspěchu, ale také třeba i jeho řešení. Samozřejmě ale nekonečné snažení se o miminko dává psychice zabrat. Proto psychologové radí vyrazit někam za zážitky a přijít tak na jiné myšlenky.

Psychika je viníkem číslo 1

Právě špatné psychické rozpoložení může být tím pravým viníkem, proč se vám nedaří otěhotnět. I když je stále nejčastější příčinou problémů s početím věk obou partnerů (u žen se snižuje produktivita asi od 35. roku, u mužů klesá hladina testosteronu od 40. roku), tak dnes i mladé páry zjišťují, že počít druhé miminko není tak jednoduché, jak si zpočátku mysleli. Za hormonální nerovnováhu v těle, která může být jednou z příčin neúspěchu, může i prostředí, ve kterém žijeme, pracovní prostředí, stres a v neposlední řadě i nevhodná a nepravidelná strava. Dalším blokem jsou různá traumata, manželské neshody, špatná finanční nebo sociální situace a další věci, které nás trápí natolik, že blokují naši pozitivní mysl.

Na dítě musí být dva

Známí psychologové se shodují v názoru, že pokud problém trvá dlouho, může se negativně podepsat nejen na vztahu samotném, ale také na sexuálním životě. Zkuste problém řešit, ale nevytvářet z něj nekonečné téma. To, že přílišná pozornost a extrémní snažení nepomáhá početí, ukazují případy páru, které když se po nějaké době vzdají představy o vlastním dítěti, najednou samy počnou. My v moderní době jsme totiž zvyklí na to, že dokážeme mnohé změnit a ovlivnit dle vlastní představy a že záleží jen a jen na našem rozhodnutí. Jenže i příroda si někdy dělá, co chce, a proto je někdy řešením nechat věci být.
Důležité je také zamyslet se nad tím, proč vlastně dítě chceme. Miminko by mělo být radost a přání obou partnerů. Jestliže má být ale dítě jen nějakou záchranou životní situace či vztahu, kdy dítě chce víc jeden partner nebo se vztah rozpadá a miminko má být jeho záplatou, pak je to problém. To vytváří rozporuplné pocity a napětí, které určitě nepřispívají k tomu, aby přišlo vytoužené miminko.

Lékařská výpomoc

V případě, že jsou oba partneři zdraví, začínají lékaři postupovat od nejjednodušších metod, jako je plánovaný pohlavní styk nebo metoda intrauterinní inseminace, kdy musejí být partneři, dá se říci, operativně k dispozici, až po metodu početí in vitro.

Plánovaný pohlavní styk

Jedná se o monitoring růstu folikulu s následným časováním ovulace za pomocí hormonální injekce. Po jejím podání je doporučován pohlavní styk v rozmezí 24 – 48 hodin.

Intrauterinní inseminace

Jedná se o jednu z nejméně invazivních metod asistované reprodukce. Během ní lékař provede ambulantní zákrok, kdy zavede plastovým katétrem čerstvě odebrané spermie partnera nebo zmražené sperma dárce přes děložní hrdlo do dělohy. Tato metoda bohužel není hrazena pojišťovnou a její cena se řídí ceníkem kliniky.

In vitro fertilizace

Tato metoda má několik fází, od stimulace hormony přes odběr samotných vajíček, který probíhá v částečné nebo celkové anestezii, až po embryotransfer, během nějž dochází k zpětnému zavedení embrya katétrem do dutiny děložní. Metoda IVF je hrazena pojišťovnou, a to ve čtyřech cyklech, pokud je do dělohy zavedeno pouze jedno embryo a ve 3 cyklech v případě více embryí. Další cykly si pacientka hradí sama podle ceníku kliniky.

těhotenství
porod
in vitro
pohlavní styk
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.