První pohyby miminka. Jak je poznáme?

Vytvořeno 07.10.2020
Už jste viděla první obrázek svého miminka, už jste slyšela také bít jeho srdce, tedy jediné na co netrpělivě čekáte, a samozřejmě na co čeká každá budoucí maminka, jsou pohyby plodu, kterého nosíte pod srdcem. První pohyb je také první skutečný a bezprostřední kontakt dítěte s matkou. Je to první radost z toho, že o sobě vzájemně víte. A díky pohybům miminka můžete sledovat jeho vývoj a začít s dítětem komunikovat.

První kopání

Dle ultrazvukového vyšetření lze sledovat první pohyby miminka již v sedmém týdnu těhotenství. Ale maminky první malé kopání běžně začínají pociťovat až kolem 20. – 22. týdnu. Vícerodičky jej ale mohou zaznamenat již o něco dříve. Někdy jsou první pohyby ale jen stěží zřetelné a můžeme si je snadno splést s běžnými trávícími procesy v našem těle.

Motýlci

První pohyby popisují ženy obvykle jako bublání, vlnění nebo poněkud poeticky jako doteky motýlích křídel. Ale jak už bylo uvedeno výše, někdy tyto pohyby lze stěží rozlišit od pracující střevní peristaltiky, alespoň na úplném počátku. Jak plod roste, intenzita pohybů se zvyšuje, až dojde na klasické a s ničím nezaměnitelné kopání, které vzniká dotekem končetin na děložní stěnu.

Nejintenzivněji žena pociťuje pohyby mezi 24.–34. týdnem těhotenství. Později už plod v děloze nemá tolik prostoru, a proto je úplně normální, že jsou jeho pohyby méně zřetelné nebo se změní jejich charakteristika (třeba z kopání na převalování nebo „vlnobití“).

Četnost a intenzita pohybů

Četnost pohybů může být u každého miminka i maminky různá. Během dalšího vývoje se mění i charakter pohybů, a tím také samozřejmě jejich intenzita. U plodu se během dne střídají období klidu a aktivity, které trvají v průměru zhruba 20–40 minut. Plod reaguje na různé podněty jako třeba na zvuky zvenčí, na fyzickou aktivitu matky a částečně také na množství cukru v těle matky. Ženy obvykle nejintenzivněji pociťují pohyby plodu po probuzení, po obědě a večer. Nastávající maminka tak brzy vypozoruje „denní režim“ svého miminka. Ze začátku se vůbec nemusíte obávat, pokud nebudete cítit kopání tak často, ale pak už je lepší sledovat každé otočení dítěte. Jelikož zase ani příliš intenzivní pohyby nejsou v pořádku.

Co znamená sledovat pohyby?

Lékaři jsou názoru, že od 28. týdne těhotenství by už pohyby plodu měly být jasně rozpoznatelné a zřetelné. Neexistuje žádná předepsaná norma, kterou by miminko mělo splnit, ale pro přibližnou představu, zda se mu v bříšku dobře daří, můžete brát jako informační hodnotu deset pohybových epizod za dvě hodiny.

Nesleduje se intenzita pohybů, jelikož ta může být ovlivněna mnoha faktory, třeba množstvím plodové vody, umístěním placenty, polohou plodu v děloze a dalšími. Počítá se každý projev miminka, tedy nejen kopání, ale třeba i záškuby, převalování se či zašimrání.

Vhodné je počítat pohyby miminka každý den zhruba ve stejnou dobu, třeba večer, kdy obvykle žena vnímá pohyby nejlépe, neboť je v klidu a může se soustředit na svoje pocity.

Pravidelné sledování pohybů miminka nemusí být jen nutnou rutinou, ale i možností, jak s nenarozeným miminkem chvíli komunikovat a „mazlit“ se s ním.

Jak povzbudit pohyby?

Pokud se vám zdá, že se miminko hýbe málo, zkuste si lehnout na levý bok. Právě v této poloze bývají miminka aktivnější. Rozhýbat miminko může i vaše vlastní fyzická aktivita (můžete se zkusit třeba projít) nebo sacharidy, můžete zkusit tedy vypít sklenku džusu nebo jiného sladkého nápoje či sníst kousek čokolády.

těhotenství
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.