Těhotenská cukrovka. Co o ní víme i nevíme?

Vytvořeno 15.10.2020
Každá nastávající maminka musí chodit na pravidelné kontroly na gynekologii. A z jedné části je to také proto, že se zjišťuje hodnota glykémie, díky které mohou lékaři včas u těhotné ženy diagnostikovat gestační diabetes, tedy těhotenskou cukrovku. Jak vážná je taková diagnóza?

V roce 2015 začaly platit nová diagnostická kritéria, která slouží pro odhalení těhotenské cukrovky, jsou přísnější, než byla ta předchozí, a pro maminku je důležité, aby testy byly udělány správně a včas. Jen tak dojde k včasnému zahájení a sledování těhotenského diabetu.

Gestační diabetes

Těhotenská cukrovka (gestační diabetes) je typ cukrovky, který se během těhotenství rozvine u zhruba 4 % žen. Obvykle se objevuje až ve druhé polovině těhotenství. Při těhotenské cukrovce neprodukuje slinivka břišní dostatek inzulinu, který je potřeba pro úpravu množství glukózy v krvi. Glukóza pak přechází ve velkém množství do krve plodu, u kterého vyvolává nadměrnou produkci vlastního inzulínu. Výsledkem pak může být vyšší hladina cukru (glykémie) zejména po jídle, někdy ale i nalačno. Vyšší cukr přechází placentou k miminku, a pokud je zvýšená glykémie v krvi často, plod v děloze rychleji roste, což může vést ke komplikacím těhotenství.

V naší zemi je propracovaný systém, ve kterém jsou ženy s vyšším rizikem těhotenského diabetu kontrolovány a léčeny. Na začátku je dieta, poté se podává trošku inzulínu, někdy jiné léky, ale v zásadě je důležité na to hlavně přijít včas. Když se zavčasu zjistí, že pacientka má vyšší glykémii, dá se zaléčit tak, že nic nehrozí. Tyto ženy jsou do budoucnosti jaksi ohroženy, protože mají genetickou predispozici vzniku diabetu II. typu. Proto je vhodné, aby byly po porodu, a po ustálení hodnoty glukózové tolerance, nadále sledovány. Na děti se cukrovka nepřenáší, ale je zde sklon k dřívější obezitě, proto u nich musíme dbát na správné návyky životosprávy.

Jak se dovíme, že máme gestační diabetes?

Největším problém je, že zvýšená glykémie nebolí, tedy o své cukrovce vůbec nemusíme vědět. Proto pokud se diagnóza těhotenské cukrovky udělá pozdě, může dojít k porodu velkého plodu (nad 4000g) a dítě má pak v budoucnosti větší riziko cukrovky nebo nadváhy. Léčba GDM není obtížná, ale musíme přijít k lékaři včas. Tedy u většiny žen se těhotenská cukrovka bohužel nijak neprojevuje. Jen výjimečně se objevují příznaky jako je např. zvýšený pocit žízně, častější močení nebo zvýšená hladina cukru v moči. Těhotenská cukrovka se diagnostikuje především pomocí orálního glukózového tolerančního testu (OGTT), který spočívá v měření hladiny glukózy v krvi nalačno a po glukózové zátěži (vypití sladkého roztoku). Tento test by měly podstoupit všechny těhotné ženy mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Ženy se zvýšeným rizikem těhotenské cukrovky by měly test podstoupit již v první polovině těhotenství, a pokud je výsledek negativní, tak znovu mezi 24. a 28. týdnem těhotenství.

Léčení gestační diabetes

Pokud se zjistí těhotenská cukrovka včas, je pacientka sledována ve specializovaných diabetologických ambulancích, kde správnou léčbou dochází k normalizaci hladin krevního cukru a k porodu zdravého dítěte. Léčba není obtížná. Asi 80-85% všech těhotných je léčeno dietou, zbytek užívá léky na cukrovku nebo inzulín. Cílem je dosáhnout hladiny krevního cukru nalačno méně než 5,1mmol/l, po jídle pak 6,7 – 7,8mmol/l.

Neléčený diabetes v těhotenství může vést k porodu velkého plodu, což může způsobit komplikace během porodu při váznutí průchodu porodními cestami, předčasný porod a další komplikace, jako je preeklampsie. Protože novorozenec má vyšší hladiny svého inzulinu v krvi, po porodu může dojít rychle k poklesu hodnot glykémie v krvi dítěte i k dechovým potížím. Děti se zvýšenou produkcí inzulinu pak jsou ve větším riziku vzniku obezity a diabetu 2. typu v pozdějším věku.

Rizikové faktory pro vznik těhotenské cukrovky

  • obezita

  • věk těhotné nad 30 let

  • předchozí porod plodu nad 4000 g

  • diabetes v rodině

  • porod mrtvého plodu v předchozích graviditách

  • opakované potraty

  • vysoký krevní tlak

  • vysoký krevní tlak a preeklampsie v předchozích těhotenstvích

  • gestační diabetes v předchozích graviditách

  • glykosurie (nález cukru v moči) na začátku těhotenství

Prevence těhotenské cukrovky

Inzulinová rezistence je dle odborníků normální součástí těhotenství. Je to způsob, jak tělo zajistí, že plod má dostatek živin pro růst. Z tohoto důvodu je obtížné zabránit gestačnímu diabetu. Existují však způsoby, jak snížit riziko. Důležitá je obecně v rámci prevence gestačního diabetu a obezity zdravá životospráva a dostatek pohybu, jak jinak.

těhotenství
porod
cukrovka
Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.